I perioden 2005 – 2012 har jeg købt boliger i Berlin. Dels som passiv investor i et selskab med nogle få tusinde boliger og dels ved direkte køb af ejendomme. De er nu organiseret i virksomhedsform under navnet Bartram Immobilien Deutschland. Alle praktiske gøremål herunder udlejning og projektledelse varetages af en partner med adresse i Berlin. Ejendomsmarkedet i Berlin har haft en helt anden udvikling end i Danmark – og for den sags skyld resten af Europa. Murens fald i 1989 skabte en eufori i hele Tyskland, hvor Berlin skulle være det nye samlingspunkt og det krævede byggeri i stor stil. Sony og andre store virksomheder skabte imponerende bygninger, der hurtigt blev efterfulgt af såvel privat som offentligt byggeri.

Men integrationen af det gamle Østtyskland kostede langt mere end beregnet og den realøkonomiske udvikling i Berlin kunne ikke holde trit med det omfattende byggeri. Resultatet blev en bygningspukkel, der fra 1995 udløste et fald i såvel lejepriser som ejendomspriser.
I det følgende tiår solgte mange tyskere fast ejendom med tab i Berlin. Hvor vi i Danmark har haft store værdistigninger i fast ejendom i perioden 2002 til 2007 har prisudviklingen i Berlin været ganske beskeden. Udenlandske opkøb har fra 2005 og frem til slutningen af 2007 mere end kompenseret for, at tyskerne har solgt ud af deres ejendomme. I denne periode har der været en mere moderat vækst i priserne end i fx Danmark.

I 2008 er kilderne til de udenlandske opkøb på det nærmeste udtørret som følge af finanskrisen, men de nu mere købelystne berlinere har kompenseret for dette, så priserne i modsætning til de fleste markeder er steget fra 2008 og frem! Dette forhold gælder dog kun for de områder, hvor berlinerne selv vil bo. I de mindre attraktive områder er det vanskeligt at fastslå udviklingen, idet omsætningen flere steder nærmest er gået i nul.


Når en beboer er flyttet, har jeg benyttet chancen til at renovere lejligheden. Centralt beliggende lejligheder i det såkaldte ”Mitte” er populære og kan bære en relativ høj husleje – hvis standarden er i top. Derfor kan det betale sig at hæve standarden her, hvor man opnår et højt afkast på sin investering i renovering. Men selv efter renovering og tilhørende lejeregulering er såvel lejeniveau som ejendomspriser betragteligt under det danske – og også under niveauet i andre større tyske byer.

I det seneste projekt er der renoveret lejligheder i en ejendom med 3,5 meter til det imponerende stukloft. Selv om badeværelserne bestemt ikke er de største, så skal der være badekar og fliser i de rette marmor-farver. Her skal man glemme sin danske opfattelse af tingene og rådføre sig med lokale eksperter!

Lige nu er alt udlejet og jeg har heller ikke noget til salg.